De geschiedenis begint bij de Grieken en Romeinen, zij namen hun eetgewoonten over van hun voorganger, de Etrusken. De Grieken werden beschouwd als fantastische broodbakkers.
De eerste die in Italië over voeding schreef, was Archestratus. Dit was een Griek die in de 4de eeuw voor Christus op het eiland Sicilië leefde. Hij was voorstander van verse, seizoensgebonden ingrediënten en pure smaken die niet met specerijen en kruiden weggedrukt moesten worden. Dit is hedendaags ook het uitgangspunt in de Italiaanse keuken. Ook spelen olijfolie en wijn, al vanaf het tijdperk van de Romeinse oudheid, de hoofdrol in dagelijkse gerechten. Vanaf de middeleeuwen was dit granen en vlees, in de Renaissance waren dit specerijen en groenten en in de tijd van de nieuwe wereld (16e en 17e eeuw) waren tomaten en maïs degene die een hoofdrol speelden in de dagelijkse gerechten. Dit allemaal heeft de Italiaanse keuken gevormd tot hoe wij hem nu kennen.
Ook heeft de Arabische keuken invloed gehad op de Italiaanse keuken, ingrediënten zoals sinaasappelen, suikerriet en saffraan hebben een onuitwisbare stempel op de Siciliaanse keuken gedrukt. Zo hebben de sinaasappelen voor verse sappen en desserts gezorgd, suikerriet voor zoetwaren en gebak en saffraan voor Risotto en pasta's.
Er zijn ook Noorse invloeden geweest op de Italiaanse keuken door handel. Zo hebben zoute haring, roggebrood en rode biet ook hun weg gevormd in de Italiaanse keuken. Door deze ingrediënten zijn de antipasti en salades door zoute haring, regionale broodbereidingen door roggebrood en soepen en bijgerechten door rode biet ontstaan.
Elke Italiaanse regio heeft specifieke culinaire specialiteiten, dit komt door de verse ingrediënten die daar te verkrijgen zijn. Hieronder staan ze per regio op een rijtje:
Toscane: Ribollita, een rijke soep met brood, bonen en cavolo nero.
Florence: Bistecca alla Fiorentina, klassiek gegrilde T-bone steak.
Bologna: Tortellini, gevulde pasta geserveerd in een hartige bouillon.
Napels: Pizza, de geboorteplaats van pizza, biedt de meest authentieke en lekkerste pizza's.
Terwijl je geniet van de heerlijke gerechten die Italië te bieden heeft, besef je dat de Italiaanse keuken meer is dan alleen eten. Het is een viering van het leven, van vriendschap en van de goede dingen des levens. Dus laat je smaakpapillen genieten van een culinaire reis door het betoverende Italië. Buon appetito!